Hjälpmedel för att sluta snusa

Ditt nikotinberoende kan göra det mycket svårt att sluta snusa. Men det finns hjälpmedel att ta till så att du vänjer av dig vid snus och trappar ner nikotinbehovet.


Hjälpmedel – med nikotin

Det vanligaste hjälpmedlet för att sluta snusa är olika varianter av nikotin. Det säljs på apoteket och har en 18-årsgräns.

  • Nikotintuggummi – ska tuggas med jämna mellanrum, inte som vanligt tuggummi. Ha inte tuggummit i mer än 30 minuter och låt det vila i munnen mellan tuggningarna.
  • Nikotinplåster – sätts någonstans på kroppen, vanligtvis på armen under tröjkanten så det inte syns. Det finns plåster som verkar i 16 timmar eller 24 timmar.
  • Nässpray med nikotin – används som en vanlig nässpray, men behöver skrivas ut av en läkare.
  • Inhalator – laddas med pluggar med nikotin i, du kan suga på den i 20 minuter innan nikotinet är slut. Fungerar också som ett bra substitut till att hålla i en cigarett för de som vill sluta röka.
  • Sugtabletter – används som ett nikotintuggummi. Sug på tabletten och låt den därefter vila i munnen.
  • Tabletter som läggs under tungan – en liten tablett som läggs under tungan. Efter 30 minuter är den upplöst.
  • Spray – sprayar direkt i munnen.
  • Pulver som läggs under läppen – används som en snus. Ligger under läppen i 30 minuter.

Nikotinfritt snus

Nikotinfritt snus kan hjälpa dig trappa ner ditt nikotinberoende.

Ett snus helt utan nikotin kan hjälpa dig att trappa ner ditt nikotinberoende. Du kan börja med att varva vanligt snus med till exempel var tredje nikotinfri.

Receptbelagda läkemedel

Tyvärr har lite forskning gjorts på läkemedel för snusavvänjning men det finns två läkemedel som läkare kan skriva ut som kan hjälpa mot nikotinberoende. Det ena heter Zyban och innehåller bupropion, det andra heter Champix och innehåller vareniklin.

De skrivs ut framförallt för personer som vill sluta röka men det finns studier på vareniklin som visar att det har effekt på personer som vill sluta snusa. Vareniklin fungerar genom att stimulera signalämnet dopamin i hjärnan för att lindra abstinensbesvär. Det kan också blockera nikotinreceptorer i kroppen så att du inte får lika stor effekt av nikotin vid ett återfall.

En studie på 431 snusare i Norge och Sverige visade att vareniklin var bättre än placebo (socker-piller) för att hjälpa snusare bli helt nikotinfria. Andra intressanta fynd från denna studie var att före-detta rökare lyckades bättre att sluta snusa än personer som aldrig rökt, oavsett om det fick läkemedel eller placebo. Men andra faktorer som inte påverkade om personer klarade att sluta snusa var kön, ålder, om de snusade lössnus eller portionssnus, eller hur många försök de tidigare gjort att sluta snusa.