Vad händer i kroppen när du slutar snusa?

När du slutar snusa kommer du känna av vissa biverkningar framförallt på grund av nikotinabstinens.


Nikotinabstinens

Nikotin är den mest beroendeframkallande ingrediensen i snus som tas upp av blodkärl i munnen och når hjärnan inom minuter. Beroende på hur allvarligt ditt beroende är kan du känna av biverkningar av att sluta snusa inom några timmar. Abstinensbesvär brukar gå över inom en eller två veckor men kan hålla i sig i månader. Abstinenssymtom visar sig både fysiskt och psykiskt.

  • Yrsel: Eftersom nikotin har en blodtryckshöjande effekt kan du uppleva yrsel när du slutar snusa om du får lågt blodtryck.
  • Förstoppning: Hela kroppen påverkas av nikotin och snus därför är det inte ovanligt att du har tarmsvårigheter. Det kan hjälpa att dricka mer vatten och det är även bra om du känner yrsel.
  • Hungerkänslor och viktuppgång: Nikotin ökar ämnesomsättningen och därför kan du märka att du går upp i vikt efter att du slutar snusa. Din kropp kommer hitta en ny normalvikt och efter det kan du sätta in extra träning eller pröva en diet om du vill gå tillbaka till din tidigare vikt som snusare.
  • Humörsvängningar: Ett påtagligt abstinensbesvär är känslor av stress, ångest och oro men också ilska och irritation. Det kan hjälpa att ge sig ut på en löprunda eller någon annan form av träning för att föra tankarna bort till något annat. Med en extra bonus att du ytterligare bidrar till din goda hälsa.
  • Huvudvärk
  • Sömnbesvär och trötthet