Så påverkas din gymprestation av att sluta snusa

Svenska forskare har undersökt hur prestation och kondition under träning påverkas av att sluta snusa. Men störst effekt verkar snus ha på midjemåttet.


Enligt en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm har snus ingen effekt på varken din prestation eller kondition när du tränar. I studien ingick 42 personer i 30-40 års åldern som snusat i minst två år. Hälften gav upp snuset medan hälften fortsatte som vanligt.

Sex veckor senare när effekten av snuset gått ur kroppen, testades båda grupperna i en träningssituation och resultaten är tydliga, att sluta snusa förbättrade varken prestation eller kondition. Det tyder på att långvarigt snusande inte påverkar uthållighet.

Snus verkar påverka hjärta och midja

Resultaten visade dock några skillnader mellan de två grupperna. De som slutade snusa fick sänkt blodtryck inom sex veckor men riskerade att gå upp i vikt. Studiedeltagarna själva rapporterade att de allt oftare valde snacks, choklad eller feta produkter sedan de slutat snusa.

– Så gott som alla deltagare gick upp ungefär 1,5 kg i vikt, men de kan gå tillbaka till sin ursprungsvikt när abstinensbesvären inte längre behöver lindras med godis, säger Frida Björkman, vid GIH, i ett pressmeddelande.

Om du vill sluta snusa, tänk alltså på att planera in ett och annat extra pass på gymmet. Dels för att träna upp konditionen, dels för att hålla det där extra kilot borta.